American Pie

Tento koláč se řadí hned vedle hamburgerů a donutů mezi vychytávky americké kuchyně. Již od 30. let 20. století symbolizuje pravý styl amerického života a ten si bez něj už prostě nedovedeme představit.

Plní se nejčastěji jablky (pak jde o Apple Pie) a někdy je servírován zároveň se zmrzlinou nebo šlehačkou. Svoji slávu si vydobyl již v 18. století a stal se populárním pokrmem, který ve své době musel jíst prostě každý. Kromě jablek dnes existuje mnoho variant náplní. Koláče se plní pekanovými ořechy, hruškami, nebo jsou přísady přidávány rovnou do těsta (dýňové, mandlové a čokoládové páje).

Postup pečení je jednoduchý, tak se nebojte podlehnout kouzlu tohoto západního pokrmu.

Potřebujeme:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 g soli
  • 115 g másla
  • 120 ml ledové vody
  • 8 větších, sladkých jablek
  • 200 g cukru krupice
  • 8 g polohrubé mouky
  • 3 g skořice
  • 30 g másla

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte mouku a sůl, poté do těsta po částech vmíchávejte máslo. Následně po lžičkách přidávejte vodu a tvořte z něj středně velké kuličky. Ty následně zabalte do igelitového pytlíku či potravinářské folie a na čtyři hodiny (nebo po celou noc) umístěte do ledničky.
  2. Poté těsto opět prohněťte a vyplňte jím dno a strany formy.
  3. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  4. V druhé větší míse spolu smíchejte jablka nakrájená na plátky, cukr, lžíci polohrubé mouky a skořici. Vše důkladně zamíchejte a vyplňte tím formu. Navrch těsta naneste po kouskách dvě zbývající lžičky másla. Následně koláč přikryjte plackou ze zbývajícího těsta a dokonale utěsněte, přebývající okraje neváhejte odříznout. Do těsta nakonec špejlí udělejte několik dírek, aby mohla pára z jablek kudy utíkat.
  5. Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba hodinu do té doby, než těsto zezlátne.

    Zdroj: chcidoameriky.cz; foodnetwork.com

More from Redakce Justchill.cz

Pozor na pandu z reklamy!

V dnešní době se na nás, jako na spotřebitele, hrnou reklamy ze všech...
Read More